Павић Жижић

Илија - Радивоје - Вуле - Павић

Породична грана Павића Жижића

Павић је син Вула Жижића. Вуле се са синовима Павићем и Неђељком доселио у Струг из Милошевића. Из Струга Вулови синови Павић и Неђељко одселе се у Поља код Мојковца, на земљу коју је Павић добио на поклон од црногорске владе за изузетне заслуге које је учинио када је 1861. године посјекао чувеног турског јунака и великог зулумћара Синана Свиралу из колашинског краја.

Из лозе Павића Жижића потичу бројни Жижићи који су имали значајан утицај на историју Црне Горе и Југославије. Међу њима су Павле Жижић, посланик скупштине 1918. године, Томаш Жижић, народни херој, Живко Жижић, војни тужилац и министар у влади Црне Горе, и Зоран Жижић, посланик црногорске скупштине и премијер Југославије 2001. године.

Павићеви синови Којадин и Милош

Којадин је оженио Анђу Жугић, имали су седморо синова: Марка, Станка, Владислава, Сава, Матију, Павла (најмлађи), и једног сина који је умро као мали. Анђа Жугић је умрла на Павловом порођају.

По суровим старим обичајима, пошто је Анђа умрла на порођају, дете тако рођено се очекивало и само да умре, можда због немогућности да се води брига о њему. Спроводио се обред где се дете подвлачило испод одра и мртвог тела мајке, како би и оно умрло. Жена Милошева, Љубица, је спречила да се Павле подвлачи испод одра умрле мајке, рекавши да ће она бринути о њему. Тако је Павле остао у животу. Павле је касније својој кћери дао име Љубица.

Милош је оженио Љубицу Церовић (Кнежевић). Имали су пет кћерки и сина: Буја, Вукосава, Милојка, Зорка, Ксенија (Сена) и Вељка (Милована), рођен 27. X 1896. год. Милош је погинуо у боју са Турцима.

Којадинови потомци:

1. Марко Којадинов је оженио Мируну Милену Фуштић. Имали су два сина и две кћери. Миле, Манојло, Мита и Анђа.
2. Станко је оженио Цвијету Реџић. Имали су синове Томаша (народни херој), Данила, и кћер Даницу (погинула у партизанима).
3. Владислав је оженио Илинку Томовић. Имали су сина Живка (овде) и кћери Јелу и Милку. Илинка Томовић се касније преудала за Глигорија Ашанина.
4. Саво је умро у Америци, радио је у руднику.
5. Син Матија је оженио Стану Ашанин. Имали су једног сина Бошка и кћери Драгицу, Ангелину и Горицу.
6. Павле је оженио Милену Николић из Шапца. Имали су двоје деце, Љубицу (по Љубици Церовић, удатој за Милоша Жижића), рођ. [1927.] и Драгољуба.

Милошеви потомци:

1. Буја, удата Анђелић. Кћерке Полексија, Јулка, Роса, син Војин (стрељан од стране четника), као и полубрат Алекса.
2. Вукосава – погинула у Другом светском рату, испред куће.
3. Милојка, Зорка и Ксенија се нису удавале.
4. Вељко (Милован) Милошев (+ 1963). Вељко је оженио Даницу Томовић. Даница Томовић је од мајке Стане Ивановић и оца Миливоја Томовића, имала је браћу Малишу и Драгишу. Вељко и Даница су имали три сина и две кћери: Ранко, Радисав, Милош, Ранка и Радисава. Вељково крштено име је Милован. Звали су га Вељко, због обичаја да се детету да име којим би се заварала смрт – ако би она случајно дошла по Милована, нашла би ту само Вељко, те би га и смрт заобишла.