Поделите и ви ваше слике, податке и породично сећање! Јавите се!

Географија

Главна мапа - основне селидбе Жижића - Мапа

Веље Дубоко - Колашин - МАПА
https://sr.wikipedia.org/wiki/Веље_Дубоко

Веље Дубоко се налази у области племена Ровца између Капе морачке и Маганика. На улазу у село, на узвишењу изнад Доњег Села, налазе се гробље и црква. Према предању, црква је раније била на локалитету Лединци, али је средином XИX в. пренета на данашње место због честих снежних лавина. Епска песма СМ (164) помиње Трипка Гулишића у контексту неславног турског скупљања харача по Морачи.

Епски градови - линк.
Одличан сајт: http://www.mirjanadetelic.com

Занимљив документарац, Веље Дубоко: https://www.youtube.com/watch?v=aKU7V0BqhFk

Дробњак - Ускоци - МАПА
https://en.wikipedia.org/wiki/Drobnjaci

Дробњаци су на Ђурђевдан 1604. године добили Турке, када су се сви побратимили и узели да славе Ђурђевдан као главну славу и приславу. Дробњаци у ширем смислу обухватају и племе Ускоци и племе Шаранци. Главна варошица Дробњака је Шавник. Дробњаци су најпознатије и најбројније племе у Црној Гори. Од свих племена у Црној Гори највише историјских, географских, социолошких и културолошких књига написано је о Дробњацима а међу најпознатијим ауторима су: Цвијић, Дучић и Станковић.

Струг - Шавник - МАПА
https://sh.wikipedia.org/wiki/Strug_(Šavnik)

Село Струг, које припада општини Шавник, налази се на 1.600 метара надморске висине. Љети је права ваздушна бања – около планине, чист ваздух, нетакнута природа и ливада пуна докољена. Зими, "вукови коло воде". Зими се 'дружимо' са вуковима и лисицама. Шетају се зими вукови слободно овим крајем. Ово је њихова крајина а вук је наш тотем, јер по оној старој словенској потичемо од вукова"!

Милошевићи - МАПА
Црквени сабор у Милошевићима: https://www.youtube.com/watch?v=vEZbY3uoDBc

Крушевице - катун крај Милошевића

Горња Поља - Мојковац - МАПА
Горња Поља, река.


Мојковац је град и средиште општине у долини ријеке Таре, у подножју планина Бјеласице и Сињавине. Припада Брдима између националних паркова Биоградска гора и Дурмитор. Мојковац је утемељен за вријеме владавине српског краља Уроша (1242-1276) у средишту жупе Брсково, у саставу српске краљевине Рашке. Познат је из тог периода српски сребрени новац који се ковао у Брскову (Мој ковани новац - изговорио је краљ Урош). Почетком 1916. овде је вођена Мојковачка битка, гдје су брањена сјеверна врата Мојковца и Црне Горе, а тиме и повлачење српске војске.

Бијело Поље - МАПА
Град Бијело Поље се налази у долини коју пресеца планинска река Лим. Некада је то заиста било поље, с пролећа прекривено цветовима беле раде, цвета који је и пољу и тамошњем насељу одредио име.

Jovan-Zizic
Јован Жижић
Krsto-Zizic
Крсто Жижић
veljko-zizic
Вељко Жижић
Zivko-Zizic
Живко Жижић

Zizici-Mojkovac
Породица Жижић - Мојковац