Насеобине и селидбе Жижића

Mapa naseobina porodice Žižić

Главна мапа - основне селидбе Жижића - Мапа

КРАЈЕВИ ГДЕ ЖИВЕ ЖИЖИЋИ
Сматра се да су сви Жижићи једна породица, те да су се почевши из Ускока у Црној Гори даље се раселили по Црној Гори, Србији, Војводини, Косову, Далмацији и даље, широм света.

Презиме Жижић је највише распрострањено у Црној Гори, где сваки 132. грађанин носи презиме. У Црној Гори су главне насеобине Жижића биле Веље Дубоко (до 1818. године), потом села Милошевићи и Струг, Мојковац и Бијело Поље. Данас су то и Подгорица и Никшић. У Србији, бројних Жижића има у Београду, Новом Саду, Врању као и на Косову и широм Војводине. Покрети породице су уследили после светских ратова, и током каснијих колонизација Косова и Војводине.

ВОЈВОДИНА
У Војводини Жижића има у Сомбору, Сивцу (колонисти), Белом Блату код Зрењанина, Манђелосу у Срему, Сремској Митровици, Надаљу код Србобрана (славе Св.Саву), Новом Саду (нових и старих), Бачком Добром Пољу, Пећинцима (исељени из старе Херцеговине око 1870, славе Св.Саву). Већи део Жижића у Војводини су из Црне Горе, тј. Старе Херцеговине. У Перлезу, општина Тител, једна улица носи име Жижићева по Милораду (Лаза) Жижићу из Перлеза, рођеном 1915. године, убијеном 1942. у затвору, током рата. Жижићи из Војводине су учествовали на скупу у Београду 2009. године поводом обнове цркве у Милошевићима.

Жижићи у Далмацији (Хрватскa) сматрају да су пореклом из Црне Горе. Насељавају неколико посебних подручја у Далмацији: Солин, Сплит, Клис, и у најближа околна места. И данас чувају штокавски говор. Насељавање Далмације се везује за селидбу народа пред најездом Турака и за одбрамбене ратове (нпр. одбрана Клиса) где су учествовали и Жижићи.

ЖИЖИЋИ У СВЕТУ
Каснија исељавања су довела до насељавања Жижића у САД и Европу пре свега. Иако презиме је данас ретко у иностранству. Звог тешког изговора презимена на страним језицима (Ж и Ћ не постоје у енглеском језику, и тешко се изговарају), свакако је могуће и да је презиме мењано у сличне облике, односно да се пише другачије на страним језицима.

СТАТИСТИКА
На основу података са интернета о распрострањености презимена по државама:
Црна Гора: 683 (сваки 908. грађанин), Место презимена: 132.
Србија: 516 (сваки 13,850.-ти). место: 1,611.
Хрватска 796, (сваки 5,390.-ти), место: 779.
БИХ - Немамо прецизан податак.
САД 70, Аустралија, 37, Белгија, 37, Канада, 30, Нови Зеланд, 5, Француска, 3.

ВЕЉЕ ДУБОКО - Википедија

Веље Дубоко се налази у области племена Ровца између Капе морачке и Маганика. На улазу у село, на узвишењу изнад Доњег Села, налазе се гробље и црква. Према предању, црква је раније била на локалитету Лединци, али је средином XIX века пренета на данашње место због честих снежних лавина.
Oдличан сајт Мирјане Делетић: Епски градови
Занимљив документарац: Веље Дубоко

ДРОБЊАК - : Википедија
Дробњаци су на Ђурђевдан 1604. године добили Турке, када су се сви побратимили и узели да славе Ђурђевдан као главну славу и приславу. Дробњаци у ширем смислу обухватају и племе Ускоци и племе Шаранци. Главна варошица Дробњака је Шавник. Дробњаци су најпознатије и најбројније племе у Црној Гори. Од свих племена у Црној Гори највише историјских, географских, социолошких и културолошких књига написано је о Дробњацима а међу најпознатијим ауторима су: Цвијић, Дучић и Станковић.

СТРУГ - МАПА
Село Струг, које припада општини Шавник, налази се на 1.600 метара надморске висине. Љети је права ваздушна бања – около планине, чист ваздух, нетакнута природа и ливада пуна докољена. Зими, 'вукови коло воде'. Дружимо се тада са вуковима и лисицама. Шетају се зими вукови слободно овим крајем. Ово је њихова крајина а вук је наш тотем, јер по оној старој словенској потичемо од вукова!

МИЛОШЕВИЋИ - МАПА
Црквени сабор у Милошевићима: СНИМАК (Ју-тјуб)

ГОРЊА ПОЉА, МОЈКОВАЦ - МАПА
Мојковац је град и средиште општине у долини ријеке Таре, у подножју планина Бјеласице и Сињавине. Припада брдима између националних паркова Биоградска гора и Дурмитор. Мојковац је утемељен за вријеме владавине српског краља Уроша (1242-1276) у средишту жупе Брсково, у саставу српске краљевине Рашке. Познат је из тог периода српски сребрени новац који се ковао у Брскову. Мој ковани новац - изговорио је краљ Урош - по чему је и настало име Мој-ковац. На Божић 1916. ту је вођена Мојковачка битка, гдје је брањено повлачење српске војске, затварањем сјеверних врата Мојковца и Црне Горе од продора непријатеља.

БИЈЕЛО ПОЉЕ - МАПА
Град Бијело Поље се налази у долини коју пресеца планинска река Лим. Некада је то заиста било поље, с пролећа прекривено цветовима беле раде, цвета који је и пољу и тамошњем насељу одредио име.