Поделите и ви ваше слике, податке и породично сећање! Јавите се!

Мијатови синови

Илија - Мијат - синови: Станоје, Милић и Новица

Mijatovi-Sinovi DragoZizic NedjeljkoiSavaZizic
Мијатови потомци
Драго Жижић
Неђељко и Сава Жижић


Брацан (Јуса) Жижић
Илија - Мијат - Станоје - Брацан (Јуса)

Брацан Јуса Жижић био је познат црногорски ратник. Често је ратовао са Турцима и џефердаром у руци бранио је своју земљу и стадо оваца у Меким долима на обронцима планина Војника и Крнова. У једном окршају Турци га заробе и по казивању других одведу у Травник гдје набијен на колац умире у највећим мукама.

Радован Милутинов Жижић (1870. год. Милошевићи)
Илија - Мијат - Станоје - Брацан (Јуса) - Милутин - Радован

Радован је са Новком Вукотић имао седморо дјеце, пет синова и двије кћерке: Драго, Нико, Видоје, Даринка, Софија, Станоје, Неђељко. Због сиромаштва и опстанка, породица Радована Жижића пресељава се 1920. године у Лесковац. Тамо остаје девет година. У то вријеме харале су разне болести и епидемије, те се породица враћа у свој Дробњак, село Милошевићи. Радован Жижић умире за вријеме II свјетског рата. Послије II свјетског рата, Новка враћајући се од Вукотића из Праге смрзава се на Ошљој коси.

1. Најстарији син Драго (1896-1929.), нежењен умире млад и сахрањен је у Милошевићима. Био је академац и подофицир Војске Краљевине Југославије.

2. Нико је рођен 1899. године у Милошевићима. Оженио се 1937. са славонком Милисавком Радановић, рођене 1912. године. Радио је као жандарм у Даљу  код Осијека, Госпићу и у Забоку-Загорје. Када је почео ИИ свјетски рат, Нико се враћа у Бијело Брдо, код Осијека. По казивању других био је у затвору у Земуну, којег су држале усташе.Тамо је убијен 1941. године. Нику се у браку са Милисавком године 1939. родио син Станислав  који је умро као беба од 3 мјесеца и сахрањен је у Бијелом Брду у гробници заједно са Милисавкиним родитељима.

 

3. Видоје био је, такође, академац и подофицир Војске Краљевине Југославије. По причању рањен је у току другог свјетског рата у борбама код Крагујевца. Од задобијених рана умро је у Војној болници - Крагујевац. Сахрањен је на Војном, чешком гробљу у Крагујевцу. Није се женио.

4. Кћерка Даринка (1904-1928), пазила је и његовала свог болесног брата Драга, те се и она разбољела и млада умрла. Није се удавала.

5. Кћерка Софија умрла је још као дијете.

6. Станоје је рођен 1897., а умро 1984. године у Милошевићима. Учесник је И и ИИ свјетског рата. Као омладинац и добровољац учесник је чувене Мојковачке битке 1916. године. Женио се два пута. Са првом женом Маром имао је сина Владету. Мара и мали син Владета умиру. Сахрањени су у Милошевићима. По други пут жени се са Видосавом Головић. Са њом није имао потомства.

Од седморо Радованове и Новкине дјеце, данас постоји само потомство од најмлађег сина Неђељка.

7. Најмлађег сина Неђељка (1911-2001.), Новка је родила у четрдесетој години живота. Одрастао је у Лесковцу, гдје је завршио основну школу и нижу реалну гимназију. Послије завршене реалке враћа се у свој Дробњак. Радио је кратко као учитељ у Шавнику. Учесник је НОРа. За вријеме рата затваран је под Бедем, у злогласном никшићком затвору. Био је, у тадашњој Југославији члан Контролне комисије за Црну Гору. Послије рата иде за Информбиро. Када се вратио са партијског конгреса који је одржан у Београду, по директиви у родном Дробњаку проглашен је за државног непријатеља и издајицу. Истјеран је из Комунистичке партије Југославије, остао је без посла и прогањан је од тадашњих власти. Пошто су све партизанске куће у Милошевићима спаљене од стране италијана и четника , Неђељко са својом фамилијом остаје на голој ледини. Неђељко се оженио са Савом рођ. 1919 године, кћерком Брајана-Кара и Милосаве Ненезић. Сава је умрла 1989. а Неђељко 2001. године. У браку имају петоро дјеце: Наталију, Радојку, Драга, Тихомира и Миомира.

Неђељко Радованов Жижић (1911-2001.)
Илија - Мијат - Станоје - Брацан (Јуса) - Милутин - Радован - Неђељко

Неђељко и Сава Жижић (Ненезић) су у браку добили петоро дјеце:
Наталију, Радојку, Драга, Тихомира и Миомира.

Син Драго-Драган Жижић, рођен је 1946. године у Милошевићима. Основну школу завршио је у Милошевићима и осмогодишњу у Никшићу. Средњу техничку-грађевински смјер завршио је у Титограду , а први степен грађевинског факултета у Суботици. Радио је у Никшићу, Бару, Титограду, Вишеграду, Коњицу, Калиновику, Градашцу, Модричи, Пећинцима… Оженио се са Љепосавом Божовић, од оца Милорада и мајке Маре рођ. Радојевић. Љепосава је рођена 1951. године у Дубровском и завршила је средњу школу у Никшићу. У браку са њом има четворо дјеце, по старини Биљана, Наташа, Сава и Предраг.

Син Тихомир-Тихо Жижић, рођен је 1949. године на Крушевицама. Техничку школу-електро смјер завршио је у Никшићу. Електротехнички факултет завршио је у Сарајеву, а постдипломске студије на Електронском факултету у Нишу. Магистар је рачунарске технике и информатике. Аутор је неколико научних радова и учесник је неких међународних и југословенских конгреса. Био је ожењен са Јеленом Сворцан, од оца Јове и мајке Драгиње, рођене 1951. г. у Коњицу. Тихомир је радио у Жељезари и ЕПЦГ, а Јелена као  професор у средњој школи. Са њом има двоје дјеце.

Тихомир је сада у браку са Љиљаном Ненезић, од оца Владислава и мајке Милице, рођене 1954. године у Даниловграду. Љиљана је завршила гимназију у Титограду и математички факултет у Скопљу. Ради као професор математике у Бару.

Син Миомир-Мијо Жижић, рођен је 1952. године у Милошевићима. Гимназију-математички смјер завршио је у Никшићу. Грађевински факултет, конструктивни смјер завршио је у Сарајеву. Радио је у Електропривреду ЦГ, а сада је запослен у Водоводу Никшић. Био је ожењен са Миленком Миљевић, од оца Момчила и мајке Драгице, рођене 1963. године у Никшићу. Миленка је завршила Правни факултет у Титограду. У браку имају два сина Милоша и Стефана. Миомир ради и живи у Никшићу.

Кћерка Наталија-Нада, рођена је 1942. године у селу Милошевићи. Наталија је још као дијете у пеленама, са мајком Савом 1943. године затварана скоро мјесец дана у четничко-италијанском затвору у Шавнику. Основну школу завршила је у Милошевићима, осмогодишњу и трговачку у Никшићу. Удаје се за Рајка Бакића (1935-2007), од оца Милоша и мајке Стеве рођ. Булатовић, рођеног у селу Равни, Колашин. Рајко је завршио вишу школу у Сарајеву и Правни факултет у Титограду. Радио је у МУП-у Никшић. Имају два сина Веселина и Ратка.

Кћерка Радојка-Була, рођена је 1944. године у Милошевићима, Шавник. Основну школу завршила је у Милошевићима. Удата је за Ђорђија Банићевића, од оца Јоша и мајке Митране рођ. Кривокапић, рођеног 1937. године у Цуцама. Ђорђије је радио у Жељезари, а сада је пензионер. Живи са породицом у Никшићу.  Имају четворо дјеце, по старини Невенку, Вјеру, Јанка и Славицу.


Jovan-Zizic
Јован Жижић
Drago-Zizic
Драго Жижић
Krsto-Zizic
Крсто Жижић
veljko-zizic
Вељко Жижић
Rajko-Zizic
Рајко Жижић

Zivko-Zizic
Живко Жижић

Zizici-Mojkovac
Породица Жижић - Мојковац