Поделите и ви ваше слике, податке и породично сећање! Јавите се!

Медаље, ордење и одликовања

Јован Божов Жижић, командант Ускока и Дробњака у Мојковачкој битци носилац је укупно дванаест највиших ратних медаља и ордења. Појединачни подаци о медаљама нису доступни, али је дати податак остао записан на Јовановом надгробном споменику у Милошевићима.

Вељко Јованов Жижић, одликован је у чин Генерал-мајора, 1947. године.

Крсто (Лако) отац Радојице Жижић, и данас се зна која је његова земља била на Крушевицама, одликован је медаљом Св. Ђорђија 1887.године од руског цара Александра II. Крстово име записано је у сали Св. Геoргија у Кремљу заједно са именима руских ратника са највећим ратним одликовањима.

Драгоје (Шпиро) Жижић из Милошевића добитник је златне Обилића медаље.

Миладин Драгов Жижић из Струга, добитник је сребрне медаље Обилића. Треба знати да је рођени брат Миладинов, Марко са породицом учесници битке на Сутјесци 1943. (петоро из куће: Марко са женом, његов син Богдан са женом Јелом, и још један син што је тада погинуо). Ријеткост и велика храброст, сва фамилија.

Никола Радованов Жижић из Милошевића, добитник је сребрне Обилића медаље.

Лазар (Петар) Жижић, из Милошевића носиоц је сребрне Обилића медаље.

Малин Танасијев Жижић, из Милошевића добитник је сребрне Обилића медаље.

Ћиро Пејов Жижић, из Милошевића добитник је сребрне Обилића медаље. Био је велики и цијењен човјек. Предсједник општине Шавник. Носилац партизанске споменице 1941. Учесник И засиједања АВНОЈа у Бихаћу 1942. Учесник ИИ Засиједања АВНОЈа у Јајцу 1943.године.

(Извор: ТЖ, Никшић.)


Jovan Žižić

Živko Žižić

Krsto Žižić

Žižići iz Mojkovca