Јован Жижић

Јован Жижић

Јован Жижић

Милошевићи, 1874 - Пљевља, 1941
Илија - Мијат - Милић - Пурен - Божо - Јован

Јован Божов Жижић, био је командант Дробњачко-ускочке бригаде, која је својим јунаштвом и захваљујући вјештом командовању у чувеној Мојковачкој бици задивила све.

Црногорску војску под командом сердара Јанка Вукотића и Петра Мартиновића чиниле су Прва санџаџка дивизија састављене од Колашинске, Ускочко-дробњачке и Бијело пољске бригаде, са два батаљона регрута.

Јована су ухватили Италијани и 1941. године га стријељали као великог родољуба, заједно са старијим сином Миланом у Пљевљима. По битци на Крнову где су италијанске снаге доживеле значајне губитке, потпуковник Јован Жижић и његов старији син Милан су кренули на преговоре. Јован, тада већ умировљеник од скоро седамдесет година, је предосећао опасност. Није желео да му син иде на преговоре, и на крају пристао под условом да и он сам иде на њих. У питању је била превара од стране Италијана. Јован и Милан су затворени и стрељани су у Пљевљима у јесен 1941. године, заједно са четворицом Жижића, Бошком, Новицом, Љубисавом и Радомиром.

Песма - Смрт Јована Жижића

Јованов млађи син, Вељко Жижић, Био је један од покретача устанка против окупатора у Црној Гори 1941. године, у дурмиторском крају. Током Другог светског рата Вељко Жижић је био командант Шесте црногорске ударне бригаде која је ослободила Никшић дана 18.09.1944. године. После рата постао врховни војни тужилац ЈНА. Касније дуго година заточен на Голом отоку, због одбијања да суди по намештеним судским поступцима бившим ратницима и саборцима током Коминтерне.