Naseobine i selidbe Žižića

Mapa naseobina porodice Žižić

Glavna mapa - osnovne selidbe Žižića - Mapa

KRAJEVI GDE ŽIVE ŽIŽIĆI
Smatra se da su svi Žižići jedna porodica, te da su se počevši iz Uskoka u Crnoj Gori dalje se raselili po Crnoj Gori, Srbiji, Vojvodini, Kosovu, Dalmaciji i dalje, širom sveta.

Prezime Žižić je najviše rasprostranjeno u Crnoj Gori, gde svaki 132. građanin nosi prezime. U Crnoj Gori su glavne naseobine Žižića bile Velje Duboko (do 1818. godine), potom sela Miloševići i Strug, Mojkovac i Bijelo Polje. Danas su to i Podgorica i Nikšić. U Srbiji, brojnih Žižića ima u Beogradu, Novom Sadu, Vranju kao i na Kosovu i širom Vojvodine. Pokreti porodice su usledili posle svetskih ratova, i tokom kasnijih kolonizacija Kosova i Vojvodine.

VOJVODINA
U Vojvodini Žižića ima u Somboru, Sivcu (kolonisti), Belom Blatu kod Zrenjanina, Manđelosu u Sremu, Sremskoj Mitrovici, Nadalju kod Srbobrana (slave Sv.Savu), Novom Sadu (novih i starih), Bačkom Dobrom Polju, Pećincima (iseljeni iz stare Hercegovine oko 1870, slave Sv.Savu). Veći deo Žižića u Vojvodini su iz Crne Gore, tj. Stare Hercegovine. U Perlezu, opština Titel, jedna ulica nosi ime Žižićeva po Miloradu (Laza) Žižiću iz Perleza, rođenom 1915. godine, ubijenom 1942. u zatvoru, tokom rata. Žižići iz Vojvodine su učestvovali na skupu u Beogradu 2009. godine povodom obnove crkve u Miloševićima.

Žižići u Dalmaciji (Hrvatska) smatraju da su poreklom iz Crne Gore. Naseljavaju nekoliko posebnih područja u Dalmaciji: Solin, Split, Klis, i u najbliža okolna mesta. I danas čuvaju štokavski govor. Naseljavanje Dalmacije se vezuje za selidbu naroda pred najezdom Turaka i za odbrambene ratove (npr. odbrana Klisa) gde su učestvovali i Žižići.

ŽIŽIĆI U SVETU
Kasnija iseljavanja su dovela do naseljavanja Žižića u SAD i Evropu pre svega. Iako prezime je danas retko u inostranstvu. Zvog teškog izgovora prezimena na stranim jezicima (Ž i Ć ne postoje u engleskom jeziku, i teško se izgovaraju), svakako je moguće i da je prezime menjano u slične oblike, odnosno da se piše drugačije na stranim jezicima.

STATISTIKA
Na osnovu podataka sa interneta o rasprostranjenosti prezimena po državama:
Crna Gora: 683 (svaki 908. građanin), Mesto prezimena: 132.
Srbija: 516 (svaki 13,850.-ti). mesto: 1,611.
Hrvatska 796, (svaki 5,390.-ti), mesto: 779.
BIH - Nemamo precizan podatak.
SAD 70, Australija, 37, Belgija, 37, Kanada, 30, Novi Zeland, 5, Francuska, 3.

VELjE DUBOKO - Vikipedija

Velje Duboko se nalazi u oblasti plemena Rovca između Kape moračke i Maganika. Na ulazu u selo, na uzvišenju iznad Donjeg Sela, nalaze se groblje i crkva. Prema predanju, crkva je ranije bila na lokalitetu Ledinci, ali je sredinom XIX veka preneta na današnje mesto zbog čestih snežnih lavina.
Odličan sajt Mirjane Deletić: Epski gradovi
Zanimljiv dokumentarac: Velje Duboko

DROBNjAK - : Vikipedija
Drobnjaci su na Đurđevdan 1604. godine dobili Turke, kada su se svi pobratimili i uzeli da slave Đurđevdan kao glavnu slavu i prislavu. Drobnjaci u širem smislu obuhvataju i pleme Uskoci i pleme Šaranci. Glavna varošica Drobnjaka je Šavnik. Drobnjaci su najpoznatije i najbrojnije pleme u Crnoj Gori. Od svih plemena u Crnoj Gori najviše istorijskih, geografskih, socioloških i kulturoloških knjiga napisano je o Drobnjacima a među najpoznatijim autorima su: Cvijić, Dučić i Stanković.

STRUG - MAPA
Selo Strug, koje pripada opštini Šavnik, nalazi se na 1.600 metara nadmorske visine. Ljeti je prava vazdušna banja – okolo planine, čist vazduh, netaknuta priroda i livada puna dokoljena. Zimi, 'vukovi kolo vode'. Družimo se tada sa vukovima i lisicama. Šetaju se zimi vukovi slobodno ovim krajem. Ovo je njihova krajina a vuk je naš totem, jer po onoj staroj slovenskoj potičemo od vukova!

MILOŠEVIĆI - MAPA
Crkveni sabor u Miloševićima: SNIMAK (Ju-tjub)

GORNjA POLjA, MOJKOVAC - MAPA
Mojkovac je grad i središte opštine u dolini rijeke Tare, u podnožju planina Bjelasice i Sinjavine. Pripada brdima između nacionalnih parkova Biogradska gora i Durmitor. Mojkovac je utemeljen za vrijeme vladavine srpskog kralja Uroša (1242-1276) u središtu župe Brskovo, u sastavu srpske kraljevine Raške. Poznat je iz tog perioda srpski srebreni novac koji se kovao u Brskovu. Moj kovani novac - izgovorio je kralj Uroš - po čemu je i nastalo ime Moj-kovac. Na Božić 1916. tu je vođena Mojkovačka bitka, gdje je branjeno povlačenje srpske vojske, zatvaranjem sjevernih vrata Mojkovca i Crne Gore od prodora neprijatelja.

BIJELO POLjE - MAPA
Grad Bijelo Polje se nalazi u dolini koju preseca planinska reka Lim. Nekada je to zaista bilo polje, s proleća prekriveno cvetovima bele rade, cveta koji je i polju i tamošnjem naselju odredio ime.