Милован Жижић

Porodicna grana Milovana Zizica

Милован Жижић (27.01.1921. – 14.03.2004.)

Илија - Вујо - Перован - Митар - Ђорђије - Милош (Милика) - Милован

Грана родослова Илија-Вујо-Перован, преузми: Нацрт и Рукопис

Милован Жижић је рођен 27. јануара 1921. године у Милошевићима, Шавник, Црна Гора. Током рата прикључио се Дурмиторском одреду као борац V батаљона. Касније овај одред улази у састав IV црногорске бригаде. Након тога је био борац Шесте црногорске народно ослободилачке ударне бригаде.

- Септембра 1944. прекомандован у пратећу чету Штаба приморске оперативне групе;
- До 15. маја 1945. године вршио је дужност комесара батаљона, допунске бригаде, штаб II армије;
- Секретар СКОЈ-а I чете I батаљона од маја 1942. године.
- Секретар СКОЈ-а у пратећој чети приморске оперативне групе.
- Члан СКОЈ-а био је од 1942. године.

По завршетку рата био је официр у ЈНА. Обављао је службу широм земље: у Тузли, Мостару, Сарајеву, Славонској Пожеги и Никшићу.

Награде и одликовања

Због изузетног залагања и храбрости у обављању постављених задатака добио је бројне ратне и мирнодопске медаље и награде:

- Медаља за храброст
- Орден за храброст
- Орден заслуга за народ
- Војно одликовање Бугарске армије
- Медаљу за десетогодишњи рад

Рад на родослову породице Жижић

Милован Жижић је годинама сакупљао податке о породици Жижић. Податке је прикупљао са разних страна, широм Југославије, истражио велики број архива, упознао се са огромним бројем људи из породице и шире, сусрео се са мноштвом писаних извора, и на тај начин објединио податке који су данас остали породици.

Осим података о породици Жижић, по жељи познаника и пријатеља урадио је и породична стабла још за неке породице. Жељу да им Милован помогне су изражавали његови пријатељи видјевши са којим жаром и преданошћу ради тај посао. Свима је изашао у сусрет и направио родослове.

Овај посао је радио са задовољством и предано, чему свједоче преписи породичних стабала које се налазе у домовима његових ближих и даљих рођака и познаника широм свијета. Родословом Жижића се бавио до последњег дана свога живота, када је посебну свеску "Родослова" спремио за брата.

Умро је 14. марта 2004. у Никшићу гдје је и живио.