Podelite i vi vaše slike, podatke i porodično sećanje! Javite se!

Милован Милошев Жижић

Писац родослова и историје породице Жижић

Претци: Илија - - - - Милош - Милован

(27.01.1921. – 14.03.2004.)

Милован Жижић је рођен 27. јануара 1921. године у Милошевићима, Шавник, Црна Гора. Током рата прикључио се Дурмиторском одреду као борац В батаљона. Касније овај одред улази у састав ИВ црногорске бригаде. Након тога је био борац Шесте црногорске народно ослободилачке ударне бригаде.

Због изузетног залагања и храбрости у обављању постављених задатака добио је бројне ратне и мирнодопске медаље и награде:

По завршетку рата био је официр у ЈНА. Обављао је службу широм земље: у Тузли, Мостару, Сарајеву, Славонској Пожеги и Никшићу. Завршио је следеће официрске школе и обављао следеће дужности:

Рад на родослову породице Жижић

Милован Жижић је годинама сакупљао податке о породици Жижић. Податке је прикупљао са разних страна, широм Југославије, истражио велики број архива, упознао се са огромним бројем људи из породице и шире, сусрео се са мноштвом писаних извора, и на тај начин објединио податке који су данас остали породици.

Осим података о породици Жижић, по жељи познаника и пријатеља урадио је и породична стабла још за неке породице. Жељу да им Милован помогне су изражавали његови пријатељи видјевши са којим жаром и преданошћу ради тај посао. Свима је изашао у сусрет и направио родослове.

Овај посао је радио са задовољством и предано, чему свједоче преписи породичних стабала које се налазе у домовима његових ближих и даљих рођака и познаника широм свијета. Родословом Жижића се бавио до последњег дана свога живота, када је посебну свеску "Родослова" спремио за брата.
Умро је 14. марта 2004. у Никшићу гдје је и живио.

Milovan_Zizic
Милован Жижић